0 tuotetta €0.00

Tampereen yliopisto

Tampereen teknillinen yliopisto

KATTOPUUTARHAN RINNE

TTY:n Kampusareenan edustalla on puistomainen aukio, josta alkava rinne johtaa kohti rakennuksen katolle perustettua puutarhaa. Rinne koostuu kahdesta jyrkähköstä luiskasta, joiden väliin on jätetty leveydeltään vaihteleva tasanne. Kattopuutarhalle johtavien portaiden puolivälissä oleva tasanne toimii yliopiston pääruokalan viihtyisänä ja rauhallisena ulkoterassina. Tämä leveämpi tasanteen osa on päällystetty betonilaatoilla, kapeammalle osalle on asennettu nurmikiveys. Luiska on verhoiltu yläosassa olevaa perenna-aluetta lukuun ottamatta nurmella, minkä ansiosta näkymä kohti kattopuutarhaa ja koko Kampus-areenarakennusta on näyttävän vihreä keväästä aina lumen tuloon asti.

KATTOPUUTARHA 

Kattopuutarha on yksi Kampusareenan merkittävimmistä elementeistä niin arkkitehtonisesti, toiminnallisesti kuin ekologisesti. Kattopuutarha tarjoaa viihtyisät puitteet opiskeluun ja oleskeluun sekä hienot näkymät kohti vehreää kampusaluetta. Persoonallinen kattopuutarha kerää Kampusareenan pääkäyttäjien lisäksi runsaasti kävijöitä myös lähiympäristöstä. Kattopuutarhan yleisilme on erittäin vehreä, sillä valtaosa sen pinta-alasta on nurmea ja istutusaluetta. Yhtenäinen betonilaatoitus muodostaa sekä penkeillä varustetut oleskelulevennykset että kulkureitin koko alueen läpi; länsipuolen rinteeltä kohti itäpuolella sijaitsevaa portaikkoa.

KASVILLISUUS

Kattopuutarhan kasvillisuuspeitteellä on sekä esteettinen että käytännöllinen funktio. Kasvillisuuden avulla hidastetaan hulevesien kertymistä, tasataan rakennuksen lämpötilanvaihteluita, parannetaan ilmanlaatua sekä lisätään ympäristön monimuotoisuutta. Kattopuutarhan kasvillisuus on toteutettu suurimmaksi osaksi perennoilla, jotka muodostavat muutaman lajin laajoja ryhmiä. Perennalajit on valittu varmojen peruskasvien joukosta - kannelle on istutettu jättipoimulehteä, tuoksukurjenpolvea, rönsyansikkaa ja herttavuorenkilpeä. Perennojen lisäksi kattopuutarhaan on istutettu jonkin verran seppelvarpua ja loput viheralueesta on katettu nurmella. Kaikki kasvit ovat lähteneet hyvin kasvuun ja eri lajien muodostamat kuviot erottuvat hyvin. Kohteessa on kiinnitetty erityistä huomiota rajauksiin - ne ovat siistit ja antavat tyylikkään ja viimeistellyn yleiskuvan. Ylläpidon kannalta kansi- ja alapihan välinen nurmiluiska on jyrkkyytensä vuoksi kohteen haasteellisin osa; muilta osin pihan hoitoa on helpotettu rajausten lisäksi hiekkakatteiden käytöllä. Pihan hoidosta on kokonaisuudessaan huolehdittu erinomaisesti. 

© VRJ Länsi-Suomi Oy / Marjaana Kangas