0 tuotetta €0.00

Nordic Green Roof® viherkaton asennus- ja hoito-ohjeet

Nordic Green Roof® maksaruohoviherkatto

Tuotelehti Nordic Green Roof® Vedenpitomatto VH1200 ja Salaojamatto/Drän 9 ja 17 sekä Nordic Green Roof® reunalistat

Maksaruohomattojärjestelmä koostuu eri komponenteista riippuen katon kaltevuudesta, ilmastosta, auringon ja varjon osuudesta ja asiakkaan toiveista. Järjestelmän asennus: katso tuotelehdet Vedenpitomatto VH 1200 ja Salaojamatto/DRÄN 9 ja 17.

Nordic Green Roof® salaojamatto/DRÄN 9 ja 17 on valmistettu kolmiulotteisesta verkosta, joka on termisesti liimattu yhteen suodattavan kuitukankaan kanssa. Kierreverkkomattoa voidaan käyttää myös toisinpäin käännettynä. Se voidaan kiinnittää kivillä (noin 4-8 mm raekokoko) heikosti kalteville kattopinnoille.

VH1200 Vedenpitomatto

Kierrätyslumpusta tehty vedenpitomatto on ekologinen ja hyvä vesivarasto, asennetaan salaojamaton päälle.

Nordic Green Roof® Reunalistatuotekortit

Saatavilla valmiita RST rei'itettyjä reunalistoja räystäsiin. Reunalista elementti liimataan kiinni bitumikaistaleilla.

Tekniset tiedot: 

17 mm 9 mm
Kuitukangas 17 mm/PET/PA (Polyeten/Polyamid) 100gr/m2
9 mm/32 gr/m2
Kierreverkko 17 mm/PA (Polyamid) 290gr/m2
9 mm/200 gr/m2
Kokonaispaino/m2 17 mm/ 390 gr/m2
9 mm/ 232 gr/m2
Paksuus 17 mm ja 9 mm
Leveys 1,0 mm
Pituus/rulla 17 mm/60 m ja 9 mm/100 m
Paino 17 mm/ 26 kg ja 9 mm/23 kg
Maksimaalinen kuorma noin 1000 kg/m2
Kuormitus 20 kPa asti joka vastaa 20 kN/m2.

Salaojakapasiteetti ja kaltevuuksien kohdat (Nordic Green Roof™ salaoja/Drän 17):
1° Sammal-maksaruohokasvusto + 450 kg lumimäärä 6,0 l/min/m
2° Sammal-maksaruohokasvusto + 450 kg lumimäärä 7,2 l/min/m
3° Sammal-maksaruohokasvusto + 450 kg lumimäärä 11,0 l/min/m
5° Sammal-maksaruohokasvusto + 450 kg lumimäärä 17,0 l/min/m

Lisätiedot: 

LANNOITUS
- Asennuksen yhteydessä katolle lisätään pitkävaikutteista lannoitetta (Nordic Green Roof® Frisol kattolannoite 100g/m2), joka riittää biomassan kasvuun 1 – 3 vuodeksi
- Runsaampi kukinta vaatii lisälannoitetta joka toinen vuosi
- Suosittelemme lannoitusta 2-3 vuoden välein Nordic Green Roof® Frisol pitkäaikaiskattolannoitetta 100g/m2 tai vastaavaa
- Asennuksen ajankohdalla ei ole merkitystä, kun käytetään em. lannoiteainetta muutoin keväisin

KASTELU
Tasaisen kasvuston takaamiseksi kastelu täytyy järjestää erittäin pitkien kuivakausien aikana, ettei maksaruohomatto kuivu. Kuihtunut kasvusto alkaa kasvaa taas ensimmäisen sateen tullessa. Normaalit kuivat kaudet ovat kuitenkin tärkeitä ilmasta tulevien rikkaruohopistokkaiden eliminoitumiselle.

LEHDET JA NEULASET
Jos katolle kertyy lehtiä tai neulasia, ne täytyy puhaltaa tai haravoida pois. Jos paksu lehtikerros jätetään katolle, maksaruohomatto voi kuolla.

PUUNOKSAT
Jos halutaan vahva, hyvinvoiva maksaruohokasvusto, siirretään varjostavat puunoksat tieltä. Oksat, jotka vaurioittavat maksaruohokasvustoa tai kattoa, siirretään pois. Vauriokohdat täytetään Nordic Green Roof® maa-aineksella ja maksaruohosilpulla.

RIKKARUOHO
Maksaruohomaton kasvualusta on mineraalivoittoinen ja täten rikkaruohot eivät normaalisti viihdy siinä. Ilmasta tulevat rikkaruohopistokkaat eivät jaksa kasvaa ohuessa rakenteessa vaan kuolevat kuivan kauden aikana. Maahan asennettuna, ympärillä olevat nurmi- ja heinäalueet voivat levitä maksaruohomatolle. Jos asennetaan maahan, tulee käyttää rikkaruohonestomattoa.

KATON PAIKKAUS
Korjausaine, eli maksaruohosilppu, voidaan tehdä leikkaamalla olemassa olevasta kasvustosta silppua, tai tilaamalla valmis siemen-maksaruohosilppu toimittajalta. Silppu ja maa-aines asennetaan vauriokohtiin ja kastelusta huolehditaan, kunnes kasvusto on palautunut. Voidaan käyttää hetkellisesti varjostusverkkoa. Parhaiten onnistutaan touko – syyskuun aikana. Muuten vauriokohdat kasvavat umpeen, kun kasvustopalat kasvavat ja leviävät luonnollisesti.

KATON VEDENOHJAUS
Huolehdi etteivät rei’itetyt reunapellit täyty lehdistä tai muusta kasvustosta. Kattojen kattokaivot sekä rännit tulee puhdistaa normaalisti sekä keväisin että syksyisin.

AMMATILAISTEN APU
Palveluumme kuuluu myös kattojen vuosihuolto. Ota yhteyttä!